fbpx

MAYHEM – MORTIIS

“Northern Ritual MMXX” European Tour 2021

MAYHEM (Norway)

MORTIIS (Norway)

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021Αθήνα – Fuzz Live Music Club

Οι Νορβηγοί  MAYHEM (οιοποίοι αποκαλούνται και ως THE TRUE MAYHEM, μιαςκαι το όνομα MAYHEM έκανειδιαίτερη θραύση στα 80’s και υπήρχαν πολλά συγκροτήματα με το ίδιο ακριβώς όνομασε αρκετές χώρες) είναι ένα από τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα ονόματα (ανόχι το πιο επιδραστικό) στον χώρο του black metal.

Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1984από τον μπασίστα Jørn Stubberud (Necrobutcher)και τον ντράμμερ Kjetil Esten Haraldsson Manheim (νυν ORDER), αρχικά με το όνομα MUSTA, ενώτην λίγο μεταγενέστερη προσθήκη του κιθαρίστα Øystein Aarseth (Euronymous) καιιδιοκτήτη της ιστορικής Deathlike Silence Records στην σύνθεση τους, ακολούθησε και η αλλαγή στο όνομα τουςαπό MUSTA σεMAYHEM (το νέο τους όνομα το εμπνεύστηκαναπό το instrumental κομμάτιτων VENOM “Mayhem With Mercy”απ’ το άλμπουμ “Welcome To Hell”).

Η θέση του frontman στο ξεκίνημα τους ήταν αρκετάρευστή, με τους Nils Brekke Svensson, Ståle Redalen, Eirik Norheim (Messiah) (νυν ORDER) καιKittil Kittilsen(πρώην VOMIT) να έχουν περάσει από τους MAYHEM, αλλά κανονικοί frontman τους ήταν ο Sven Erik Kristiansen (Maniac) για αρκετά χρόνια, ο Σουηδός Per Yngve Ohlin (Dead) (πρώην MORBID) μέχριτην αυτοκτονία του το 1991 και ο Ούγγρος Attila Gábor Csihar (TORMENTOR, SINSAENUM, SUNN O))), NADER SADEK, πρώην ABORYM, KEEP OF KALESSIN, κ.λ.π.) ο οποίοςπαραμένει μέχρι και σήμερα.

Επίσης και άλλα μέλη πέρασαν από τις τάξεις τουγκρουπ, όπως, στην κιθάρα (Per Nilsen τον οποίο διαδέχθηκε αρκετά σύντομα ο Øystein Aarseth (Euronymous),Snorre Westvold Ruch (THORNS, πρώηνSTIGMA DIABOLICUM) καιRune Eriksen (Blasphemer) (AURA NOIR, VLTIMAS, TWILIGHT OF THE GODS, πρώην AVA INFERI, NADER SADEK, κ.λ.π.) ο οποίος και αντικατέστησε επίσηματον δολοφονηθέντα Øystein Aarseth (Euronymous) παραμένονταςστο γκρουπ για πολλά χρόνια), στο μπάσο (Stian Johansen (Occultus) (PERDITION HEARSE,κ.λ.π. και συνέταιρος του Euronymous στο δισκοπωλείο “Helvete”)και Count Grishnackh (BURZUM, OLD FUNERAL, κ.λ.π.) και στα τύμπανα(Torben Grue (πρώην VOMIT) και Jan AxelBlomberg (Hellhammer) (ARCTURUS, MORTEM, WINDS, πρώην DIMMU BORGIR, COVENANT /THE KOVENANT, SHINING, NIDINGR, κ.λ.π.),που είναι και ο μακροβιότερος ντράμμερ του γκρουπ).

Έτσι λοιπόν από το 2011 καιμετά, η σύνθεση τους έχει ξανασταθεροποιηθεί και αποτελείται από τους Jørn Stubberud (Necrobutcher) στομπάσο, Attila Gábor Csiharστα φωνητικά, Jan Axel Blomberg (Hellhammer)στα τύμπανα, Morten Bergeton Iversen (Teloch)(NIDINGR, THE KONSORTIUM, πρώην NUNFUCKRITUAL, κ.λ.π.) στην κιθάρα και τον Αγγλικής καταγωγής CharlesEdward Alexander Hedger (Ghul) (πρώηνCRADLE OF FILTH, IMPERIAL VENGEANCE, THE ELECTRIC HELLFIRE CLUB) επίσηςστην κιθάρα.

Αν και πάντα προσηλωμένοι στον ήχο και τα χαρακτηριστικά του black metalκαι έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τα μνημειώδη “Deathcrush”(EP1987) και “De Mysteriis Dom Sathanas” (1994),δεν φοβήθηκαν κατά διαστήματα να πειραματιστούν και να εμπλουτίσουν τον ήχοτους με στοιχεία κατά κάποιο τρόπο ξένα ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά τουιδιώματος, όπως έκαναν π.χ. στο αμφιλεγόμενο και σίγουρα μπροστά από την εποχήτου “Grand Declaration Of War”του 2000, στο οποίο είχαν προσθέσει στοιχεία από industrial, death metal, μίαγερή δόση από VOÏVOD, ενώ και τα φωνητικά του Maniac ήταν πιο ποικιλόμορφα από ποτέ. Ο διάδοχος του που έφερετον τίτλο “Chimera” (2004),ακολούθησε τα χνάρια του “Grand Declaration Of War”,αλλά ήταν σαφέστατα λιγότερο πειραματικό, ενώ αποτέλεσε και το τελευταίο τουςάλμπουμ με τον Maniac σταφωνητικά.

Η συνέχεια ήρθε με το πιο παραδοσιακό και σκοτεινό “Ordo Ad Chao” του2007, που σηματοδότησε και την επιστροφή του Attila πίσω από το μικρόφωνο. Χρειάστηκαν να περάσουν επτάχρόνια για να επανέλθουν στο προσκήνιο με το φοβερό και επίσης πειραματικό “Esoteric Warfare”(2014) και με την σύνθεσή τους πλέον να περιλαμβάνει δύο κιθαρίστες.

Και αισίωςφθάνουμε στο 2019 και το καταπληκτικό από κάθε άποψη “Daemon”,το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μια είδους επιστροφή στις ρίζες τους και τοένδοξο παρελθόν τους. Αυτό που κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει μετά από τόσαχρόνια, είναι ότι κανένα άλμπουμ τους δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο, δίχωςόμως να διαφέρουν και σαν την μέρα με την νύχτα. Ακούγοντάς τα καταλαβαίνειςαμέσως ότι πρόκειται για τους MAYHEM και αυτή η αναγνωρισημότητα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλογια τους ίδιους.

Στα πλαίσια λοιπόν της περιοδείας τους για την προώθηση του “Daemon”, θα βρεθούν στην χώρα μας για δύο συναυλίες, στις 15και 16 Μαρτίου 2021, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Μαζί τους, στονρόλο special guest, θαβρίσκεται ο MORTIIS ή HåvardEllefsen όπως είναι το πραγματικό του όνομα, άλλη μια σημαντική μορφή της Νορβηγικήςσκηνής.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην μουσική ως μπασίστας και βασικός στιχουργόςτων EMPEROR, κατά την διετία 1991 -1992, σύντομα όμως βαρέθηκε την όλη φάση με το black metal καιαποφάσισε να αποχωρήσει από το γκρουπ, προκειμένου να ξεκινήσει μια σόλοκαριέρα, ακολουθώντας διαφορετικά ηχητικά μονοπάτια.

Η μουσική του χωρίζεται σετρεις φάσεις, την ambient στηνοποία ανήκουν όλες οι κυκλοφορίες του των 90’s, τηνdarkwave / synthpop με το “The Smell Of Rain” του2001 και την industrial rock με το “The Grudge” του2004 και έπειτα.

Το νέο του άλμπουμ με τίτλο “Spirit Of Rebellion” πουκυκλοφόρησε στις αρχές του 2020, βρίσκει τον MORTIIS σε φάση επιστροφής στην ambient /darkwave περίοδοτου, ενώ την μουσική του πλέον αποκαλεί ως dungeon synth.

Ώρα έναρξης: 21:00